Hovedkonklusioner fra konference: Hvordan vinder EU ræset om råstofferne?

På en fælleskonference mellem Tænketanken Europa og DI diskuterede danske virksomheder og politikere råstoffer og geopolitik samt muligheder og barrierer ved omstilling til en cirkulær økonomi.

Her er nogle af hovedkonklusionerne fra konferencen: Hvordan vinder EU ræset om råstofferne?

Indledende om CRMA og 2030-målsætningerne 

I EU’s Critical Raw Materials Act (CRMA) fremgår en liste på i alt 32 kritiske råstoffer. Heraf vurderes 17 at være afgørende for EU’s strategiske mål om en grøn og digital økonomi og klassificeres derfor som værende strategiske.[1] Formålet med CRMA er en styrkelse af EU’s egenproduktion af råstoffer, sikring af en diversificeret import og desuden at promovere genbrugen af råstoffer. I forlængelse af CRMA har Europa-Parlamentet og Rådet opstillet fire ikke-bindende målsætninger for 2030 for de kritiske råstoffer: 

  • Mindst 10 procent af EU’s årlige forbrug fra udvinding af kritiske råstoffer skal dækkes af egenproduktion. 
  • Mindst 40 procent af EU’s årlige forbrug af forarbejdede kritiske råstoffer skal dækkes af egenproduktion. 
  • Højest 65 procent af EU’s årlige forbrug af et kritiske råstof må, uanset forarbejdningstrin, dækkes af et enkelt tredjeland. 
  • Mindst 25 procent af EU’s årlige forbrug skal komme fra genanvendelse. 

Hvordan EU vinder ræset om råstofferne: Muligheder og barrierer

Blandt danske virksomheder og politikerne er der en overordnet enighed om, at emnet er af kritisk karakter. Således gav samtlige paneldeltagere udtryk for, at man agter at opfylde de fire målsætninger.

Flere danske virksomheder har allerede implementeret tiltag, der tilsigter at opfylde målsætningerne. Det indbefatter bl.a. investering i forædling og opprioritering af forskning og udvikling.  

Virksomhederne fremlagde flere anbefalinger til, hvordan det politiske niveau kan styrke de cirkulære industrielle løsninger i EU. I den forbindelse fremhævedes bl.a. en sikring af efterspørgsel i EU, prioriteringen af innovation og investeringer i genanvendelse af råstofferne samt at facilitere, at flere kritiske råstoffer kan indgå i de industrielle værdikæder på lige fod med jomfruelige materialer. 

Imidlertid pegede virksomhederne på en række politiske barrierer, der bremser virksomhedernes udvikling mod målsætningerne. EU’s affaldsdirektiv blev eksempelvis fremhævet som en begrænsning for repatrieringen inden for den kemiske industri. På den måde er det svært at genanvende kemiske stoffer. Desuden ønsker flere af virksomhederne en udrulning af et kontrolsystem, som skal beskytte mod, at virksomheder omgår EU-reglerne. Sidst men ikke mindst udtrykte virksomhederne et ønske om, at der fra politisk hånd blev sat fokus på at stille de samme cirkulære krav til producenter fra tredjelande, som producenter internt i EU allerede er underlagt.  

Panelets tre politiske skikkelser, Henrik Dahl (LA), Stine Bosse (M) og Lars Fogh Mortensen (RV), gav udtryk for, at de så på virksomhedernes forslag med velvilje. 

Dahl lagde i øvrigt tryk på, at han ønsker en udvidelse af den strategiske tænkning om kritiske råstoffer i EU. Bosse betonede vigtigheden af EU’s relation til Afrika, der besidder betragtelige mængder af råstoffer. I den forbindelse fremhævede hun, at EU bør udvide omfanget såvel som horisonten af investeringerne i Afrika for at kunne konkurrere med Kina og Rusland. Fogh Mortensen ønsker en ny europæisk handlingsplan for cirkulær økonomi, som kan tjene som en drejebog for medlemslandene og virksomhederne.

Konferencen gav således anledning til, at politikere og virksomheder kunne diskutere muligheder og barrierer for implementeringen af de fire 2030-målsætninger, der knytter sig til CRMA, og dermed hvordan EU vinder ræset om råstofferne.

Tænketanken EUROPA skylder en tak til Chr. Augustinus Fabrikker A/S, som har muliggjort tænketankens arbejde med forsyningssikkerhed. Desuden skal der lyde en stor tak til DI for at facilitere konferencen og ikke mindst en tak til konferencens deltagere! 

PS: Maria Nyberg (Policy officer, European Commission, DG GROW) afholder webinar om strategiske projekter i henhold til CRMA den 30. april kl. 14.00 - 16.00 (CET). Webinaret tilgås via følgende link: https://ecconf.webex.com/ecconf/j.php?MTID=m71cf27685aee6638b1699c342a144e94. Eventuelle spørgsmål til webinaret rettes til GROW-CRMA-STRATEGIC-PROJECTS@ec.europa.eu.

1 https://thinkeuropa.dk/brief/2024-03-hvordan-vil-eu-sikre-en-robust-forsyning-af-kritiske-raastoffer

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.