Resten af verden tror ikke, at EU eksisterer om 20 år

Ny global meningsmåling viser, at lande i resten af verden tror, at EU kollapser inden for de næste tyve år - mens de ser lyst på deres egen fremtid.

En ny global meningsmåling fra European Council on Foreign Relations viser store holdningsforskelle hos befolkningerne i verdens store lande, når det gælder deres egen fremtid og krigen i Ukraine.

Mens befolkninger i Indien, Indonesien, Kina men også Rusland ser optimistisk på deres landes fremtidsudsigter, er befolkingen i f.eks. USA pessimistisk.

Målingen er global og foretaget i 10 store lande uden for Europa og 11 europæiske lande med sammenlagt 25.000 adspurgte, og analyseres i en rapport skrevet af Timothy Garton Ash, Mark Leonard og Ivan Krastev. Tænketanken EUROPA står for de danske tal.

Verdens store lande ser lyst på egen fremtid - men de tror, at EU kollapser

For det første viser målingen, at store dele af verden tror, at EU vil kollapse inden for de næste 20 år.

De højeste tal kommer fra Kina (67%), Saudi-Arabien (62%) og Rusland (54%), mens Tyrkiet, Indien og Sydafrika også scorer forholdsvist højt (hhv. 45%, 41% og 40%). I USA og Europa gælder det omtrent hver tredje. I Danmark er troen på EU stærkere – her tror knap 19%, at EU vil kollapse.

Samtidig viser målingen for det andet, at lande som Indien, Kina og Indonesien har en udpræget tro på en lys fremtid for deres egne lande. 

Hele 86% af de adspurgte i Indien er grundlæggende optimistiske for deres eget lands fremtid, mens kun 6% er negative. Til gengæld har blot hver fjerde amerikaner et positivt syn på fremtiden, mens knap halvdelen har et negativt syn.

International politik er blevet et tagselvbord

Målingen viser dog også, at i de fleste mellemstore magter foretrækker de adspurgte vestlige værdier. 56% ville foretrække at bo i USA eller Europa, mens kun 5% ville foretrække at bo i Kina. Vestlige værdier og den vestlige ”way of life” er altså i høj kurs.

Men dette udmønter sig ikke partout i politisk støtte. De fleste adspurgte vil helst kunne vælge, hvornår og hvordan de støtter andre lande. Eksempelvis foretrækker et flertal af de adspurgte Kina som handelspartner fremfor Vesten.

Til gengæld foretrækker et flertal at samarbejde med USA og Vesten om sikkerhed, og hvis landene bliver bedt om at vælge side mellem en blok anført af Kina og en blok anført af USA, så vælger de adspurgte overvejende den amerikanske blok. Undtagelsen her er Rusland.

Rapportens forfattere konkluderer på den baggrund, at international politik af mange bliver opfattet som en slags tagselvbord, hvor man frit kan vælge sine alliancepartnere afhængig af politikområde og interesser.

Hvem vinder krigen i Ukraine?

Krigen i Ukraine ses overvejende som et regionalt problem. Mange af de adspurgte fra ikke-europæiske lande opfatter endda konflikten som en stedfortræderkrig mellem USA og Kina, Vesten ses som en større hindring for fred end Rusland, og de fleste herfra forventer en russisk sejr. I Danmark er det omvendt: Her mener langt de fleste, at det er usandsynligt, at Rusland vinder krigen.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Kontakt

Iben Schacke

Iben Tybjærg Schacke-Barfoed

+45 71 99 29 06

Indhold