Danmark skal være bindeleddet mellem EU og Storbritannien

EU og Storbritannien står overfor de samme globale udfordringer. Danmark kan oplagt stå i spidsen for at skabe et mere proaktivt EU-UK samarbejde.

Den 6. december meddelte EU-Kommissionen, at en længe ventet toldsats på elbiler handlet mellem EU og Storbritannien er blevet udskudt til 2026. Fra januar 2024 skulle elbiler ellers underlægges en toldsats på 10 pct., hvis ikke en vis andel af deres batteri og andre bestanddele var produceret i EU eller Storbritannien. Men da ingen af partnerne har formået at skabe en tilstrækkelig indenlandsk produktion af batterier, anser Kommissionen kravene for umulige at leve op til pt.

Udskydelsen af toldsatsen er blot et eksempel på, at EU og Storbritannien står over for de samme industripolitiske udfordringer.

Fra Bruxelles til London arbejder politikere og erhvervsledere på at skalere produktionen af strategisk vigtige grønne teknologier i benhård konkurrence med Kina og USA. Udskydelsen gør det tydeligt, at hverken EU eller Storbritannien har fundet et tilstrækkeligt svar på denne udfordring.

Udover oprindelseskrav til elbiler er der en række andre frister for forholdet. Den 31. december udløber f. eks. en midlertidig tilladelsesordning, som giver europæiske lande i EEA finansielle pasrettigheder.

Dette vil gøre det betydeligt sværere for dem at tilbyde deres ydelser i Storbritannien.

Disse frister skaber usikkerhed for europæiske og britiske virksomheder, som et mere proaktivt samarbejde burde komme i forkøbet.

Den nuværende premierminister, Rishi Sunak, har da også allerede stået i spidsen for en opblødning af forholdet til EU med Windsor-aftalen tidligere på året og senest med Storbritanniens genindtræden i EU's forskningsprogram Horizon. Oppositionspartiet Labour har understreget, at det vil gå endnu længere for at forbedre forholdet på en række områder, hvis det vinder det næste parlamentsvalg i 2024, hvilket meningsmålingerne lige nu spår, at det vil.

Alt i alt er der nye pragmatiske toner fra London, og som en lille åben økonomi, der historisk har lænet sig tæt op ad Storbritannien, bør Danmark, der også har EU-formandskabet i 2025, være med til at vise vejen for, hvordan EU kan skabe et tættere og mere langsigtet samarbejde med Storbritannien.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.