Brief

Grænsebomme er mest populære i Jylland

Jyder vil have grænsebomme

Resume Skal Danmark genindføre grænsebomme og den permanente kontrol ved grænserne? Svaret afhænger af, hvor I landet, man spørger. For mens jyderne er tilbøjelige til at svare ”ja”, så siger de fleste på Sjælland og i Hovedstaden ”nej”. Det viser en ny meningsmåling blandt 1.000 repræsentativt udvalgte personer, som analyseinstituttet YouGov har gennemført i april for Tænketanken EUROPA.
 
Grænsebommene er et kontroversielt forslag, fordi de kan bringe Danmark på kant med reglerne for EU’s indre marked og tvinge Danmark ud af Schengen-samarbejdet. Dertil kommer, at den symbolske betydning muligvis er væsentlig større end den reelle effekt på kriminaliteten. Men det bekymrer tilsyneladende ikke jyderne. Til gengæld er de unge ikke tilhængere af idéen, ligesom et højere uddannelsesniveau ser ud til at dæmpe bombegejstringen.
 
Spørgsmålet om grænsebomme kan blive et tema i en kommende valgkamp. Venstre afviser Dansk Folkepartis ønske om at genindføre permanent grænsekontrol, men en lille overvægt af partiets vælgere ønsker, at realisere forslaget. Hos det andet store midterparti, Socialdemokraterne, er stemningen dog mere forbeholden. Dansk Folkepartis vælgere er derimod ikke i tvivl. Her siger 9 ud af 10 ”ja” til grænsebommene.

Hovedkonklusioner
  • Opbakningen til et genindføre grænsebomme i Danmark er større i Jylland end på Sjælland og i Hovedstaden.
  • I Nordjylland er tilslutningen størst. Her ønsker 51 pct. nye grænsebomme, 33 pct. er imod. I Hovedstaden er modstanden størst. Her ønsker blot 36 pct. grænsebomme, 56 pct. er imod.
  • Den yngste gruppe i meningsmålingen (18-29-årige) er mindst begejstret for forslaget. Tilslutningen er størst blandt de 45-59-årige.
  • Uddannelsesniveau er afgørende for opbakningen til at genindføre grænsebomme. Jo laverede uddannelsesniveau, jo større opbakning.
  • Blandt Venstres vælgere ønsker en lille overvægt at indføre bommene til trods for, at det kan være i strid med reglerne for det indre marked og Schengen. Hos Socialdemokraternes vælgere er et klart flertal imod. Begge partier ønsker en såkaldt ”intelligent kontrol” med bl.a. automatiske nummerpladescannere ved grænsen.
  • 89 pct. af Dansk Folkepartis vælgere ønsker grænsebomme.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.