Update

Stort flertal ønsker dansk deltagelse i EU’s politisamarbejde

Resume Mere end fire ud af fem danskere ønsker, at Danmark fortsat skal være en del af det europæiske samarbejde om bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Hele 81 pct. af befolkningen mener, at Danmark fortsat skal være en del af EU-samarbejdet om at bekæmpe organiseret kriminalitet, der foregår i Europol. Men på grund af retsforbeholdet vil Danmark være tvunget til at forlade dette samarbejde i 2015, med mindre vi beslutter at afskaffe retsforbeholdet eller finder en anden samarbejdsmulighed.

Danskernes massive tilslutning til samarbejdet fremgår af en ny meningsmåling, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA blandt 1.005 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-74 år.

Direktør i Tænketanken EUROPA, Bjarke Møller, mener, at den nye meningsmåling lægger ekstra pres på regeringen for at udskrive en folkeafstemning om retsforbeholdet.

"Danmark risikerer at blive smidt ud af Europol ved årsskiftet, og det haster med at få en afklaring. Hvis ikke folkeafstemningen holdes før næste folketingsvalg, risikerer Danmark at blive smidt ud af EU´s politisamarbejde i flere år. Dansk Folkeparti har senest krævet, at de danske forbehold bevares, hvis partiet skal støtte en ny borgerlig regering, og det understreger vigtigheden af at få en snarlig afklaring.”

Justitsminister Karen Hækkerup anerkender, at retsforbeholdet spænder ben for Danmarks deltagelse i Europol-samarbejdet:

”Man kan ikke både samarbejde og beholde forbehold, på den måde som de fungerer i dag, fordi det kommer til at forandre sig, når den nye EU-forordning træder i kraft. Og så vil Danmark blive sat uden for døren,” sagde hun til DR Nyheder søndag aften.

Justitsministeren har fornylig nedsat en hurtigt arbejdende gruppe til at undersøge, hvordan indsatsen mod de kriminelle bander kan forbedres. Men som et tidligere notat fra Tænketanken EUROPA viser, kan det blive meget svært uden et tæt dansk samarbejde med de andre lande i Europol.

Udvekslingen af informationer med Europol er fordoblet på kun fire år, og dansk politi er flittig til at bruge Europols ekspertise, databaser og analyser i efterforskningen af både lokale, nationale og internationale sager.

"Et flertal af vælgerne ønsker fuld dansk deltagelse i Europol, og det er i dansk interesse at få afklaret spørgsmålet ved en folkeafstemning inden næste folketingsvalg," siger Bjarke Møller.

Spørgsmål 1 meningsmåling om Europol og retsforbehold

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.