Tema

Forsvar og og sikkerhed i en usikker verden

EU's forsvarssamarbejde og Danmarks forsvarsforbehold

Resume Danmark står uden for EU's forsvarssamarbejde. Vi analyserer de politiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser.

Mens EU lægger an til at sætte turbo på forsvarssamarbejdet, står Danmark på sidelinjen på grund af forsvarsforbeholdet. Men hvordan kan Danmark styrke sit forsvar og sin sikkerhed i en verden, hvor den amerikanske præsident sår tvivl om NATO, hvor briterne forlader EU, og hvor konflikter og flygtningestrømme præger Europas nærområder? Hvad mener danskerne?

Tænketanken EUROPA har i en række notater og analyser undersøgt den europæiske og danske forsvarspolitik og samspillet mellem dem, og vi følger fortsat udviklingen tæt. Du kan læse mere i de enkelte notater herunder.

Notater og analyser om forsvar, forbehold og sikkerhed:

Rapport: Forsvar og forbehold – Et casestudie af danskernes holdninger til forsvarsforbeldet baseret på flere fokusgrupper (Rapport, 2.12.2019)

Kraftig stigning i aktiveringer af forsvarsforbeholdet – I alt har forsvarsforbeholdet været aktiveret 189 gange siden 1993. Og det aktiveres stadig oftere (Notat, 3.11.2019)

Verden forandres, forsvarsforbeholdet består – Forsvarsforbeholdet har eksisteret uændret og uprøvet i over 25 år. Det samme kan ikke siges om den verden, det er en del af (Analyse, 28.2.2019)

EU-hæren er en retorisk bombe – Nuancerne mangler i debatten om vores forsvarsforbehold og den såkaldte "EU-hær" (Analyse, 2.1.2019)

Styrket EU-forsvar kan koste investeringer i Danmark – Danmark er sammen med Malta og Storbritannien de eneste EU-lande, som ikke er med i EU's styrkede forsvar, PESCO. Det kan sende inveteringer uden om Danmark (Notat, 12.12.2017)

Forsvarsforbehold aktivt 141 gange siden 1993 – Tænketanken EUROPAs optælling viser, at der forbeholdet i stigende grad er blevet aktiveret de seneste år. (Notat, 24.8.2017)

Fransk forsvar får mere magt i EU og NATO efter Brexit – Brexit kan blive en gamechanger for forsvarssamarbejdet i EU (Notat, 6.4.2017)

EU skal stå på egne ben med Trump – Valget af Donald Trump vil betyde en amerikansk nedprioritering af Europa på bl.a. forsvarsområdet (Analyse, 19.1.2017)

Forsvarsunion skal styrkes, men Danmark står udenfor – Et styrket forsvarssamarbejde i EU behøver ikke at kollidere med NATO (Notat, 13.1.2017)

Brexit vil medføre en betydelig reduktion i EU's militære tyngde – På en række strategisk vigtige militære parametre udgør briterne en global magtfaktor og en absolut spydspids i forhold til de øvrige lande i EU. (Notat, 14.6.2016)

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.