Debat

Derfor bør Lars Løkke støtte Macron

Resume Macron er den bedste nyhed for EU i mange år. I stedet for at kigge sig over skulderen mod Dansk Folkeparti bør Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen ligesom den tyske leder Angela Merkel støtte den franske præsidents reformtanker.

Denne analyse blev bragt i Jyllands-Posten 25. oktober 2017.

EU er "den helt afgørende platform til at varetage danske interesser i verden".

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til Folketinget den 3. oktober. Og regeringen vil som led i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi styrke den danske EU-repræsentation i Bruxelles. Det er rigtig godt. Løkke har som Kristian Jensen holdt mange fine taler om EU og herunder værdien af det indre marked. De fortjener ros hver gang, de står på mål for EU-samarbejdet, der har vital betydning for den danske nation, vores interesser, vores velstand og vores sikkerhed.

Men ofte sniger man alligevel den lille nagende EU-skepsis ind mellem linjerne. Hvorfor hører man ministre – eller Socialdemokratiets Mette Frederiksen – beskytte sig bag forbeholdssproget og påstå, at EU er for stort, er for bureaukratisk eller bare skal fokusere på rugbrødsarbejdet?

EU er allerede ret slankt. Netto betaler hver dansker kun sølle 89 kr. pr. måned for EU-medlemskabet, når man tager højde for de penge, EU sender tilbage til medlemsstaterne. Mange danskere betaler mere for deres mobil. Eller på at købe brød.

Briterne har til fulde opdaget, hvad bureaukrati er. Brexit, påstod nogle, ville genskabe nationens suverænitet, men i stedet åbnedes sluserne for et politisk og økonomisk kaos. Det koster dyrt. Briterne må nu ansætte titusinder af nationale embedsmænd, der fremadrettet skal stå for nynationaliseret fødevarekontrol, medicinkontrol, toldinspektioner og handelsforhandlinger, som i dag varetages mere effektivt i EU.

Ved at gøre tingene sammen og sætte fælles standarder bliver livet meget lettere for eksportvirksomheder. Det sikrer borgerne fælles europæiske rettigheder.

Rulles verden tilbage til nationalstaten i et øjebliks brexit-mania, bliver alle fattigere. I Danmark vil livet blive meget mere bøvlet, det nationale bureaukrati vil vokse sig større, og vi vil få mindre sikkerhed.

Selv store lande som Storbritannien er små i en verden, hvor Trump udfordrer den internationale retsorden. Autoritære magthavere som Putin i Rusland, Erdogan i Tyrkiet og Xi Jinping i Kina udfordrer de værdier, vi holder allermest af i Danmark.

Kun gennem et stærkt EU kan vi beskytte dem. Lars Løkke kunne gå mere offensivt til debatten om EU’s fremtid. 81 pct. af danskerne siger ifølge en ny meningsmåling, at EU har været til fordel for Danmark. Men han – som S-lederen – kigger sig konstant over skulderen til DF, der forsøger at underminere opbakningen til EU.

Regeringen og socialdemokraterne klamrer sig bl.a. til den nationale grænsekontrol, men reelt er det spild af politiets ressourcer, nu hvor der faktisk er ret godt styr på EU's ydre grænser med dramatiske fald i antallet af asylansøgere.

Tiden er ikke (kun) til rugbrød

Danmark er et lille land med en åben økonomi. Gennem EU genvinder vi noget af den suverænitet, som vi taber i en global verden, hvor der er hård økonomisk konkurrence, frie kapitalbevægelser, klimaforandringer, forurening, grænseoverskridende terrortrusler og et stigende migrationspres.

EU kan give os tryghed og mere sikkerhed. EU er en garant for, at vi i vores del af verden lever med en stærk fælles retsorden af forpligtende aftaler. Vi har lagt fortidens krige bag os og skabt en retsbaseret civilisation. EU er ikke perfekt, og unionen har – som Danmark – mange ting, der kan gøres bedre.

Det er dog en strategisk fejl, når Lars Løkke giver en kold skulder til Emmanuel Macrons visionære og realistiske bud på, hvordan EU kan fornys. Macron kom i sin Sorbonne-tale med mange jordnære og konkrete bud på, hvordan EU gøres stærkere til at adressere befolkningens allerstørste bekymringer - bl.a. migrationen, ydre grænsekontrol, sikkerhed, terrorisme og skattesnyd.

Alligevel var Løkkes første udtalelse, at "tiden ikke er til vidtløftige EU-integrationsprojekter. Tiden er til rugbrødsarbejde."

Nej, rugbrødet er kun det basale. Uden mere integration, der gør EU stærkere, kan vi ikke sikre effektiv ydre grænsekontrol. Europa bør ikke reduceres til et enten-eller-valg mellem rugbrød og foie gras. Vi trænger til en genfortryllelse af det europæiske projekt med stærkere visioner for fremtiden. Noget folk tør tro på.

Det leverer Macron. Og Merkel. Danmark bør som Tyskland alliere sig Macron. Være klar til at tænke ud af boksen. Vise lederskab i Europa. Er EU den vigtigste platform til at varetage danske interesser i verden, er det på høje tid, at Løkke – og Mette Frederiksen – kommer ind i kampen. Hold op med at række skeptikerne en lillefinger. Vær med til at nytænke EU.

Macron er den bedste nyhed for EU i mange år. Hjælp ham med at forandre EU. Højtbelagt smørrebrød smager bedre end gamle rugbrødsskiver.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.