Notat

Østudvidelsen har sikret dansk milliardeksport

Danmark eksporterer for milliarder til østlandene

Resume I disse dage er det ti år siden, at EU’s øst-udvidelse fandt sted, og der er for tiden meget stort fokus på, hvad østeuropæerne får ud af at være med i Europa. Men mens debatten om sociale ydelser til bl.a. EU-borgere fra Østeuropa skal måles i millioner, skal den danske eksport til disse lande måles i milliarder. Over de sidste ti år har Danmark nemlig eksporteret for 222 mia. kr. til de 10 østlande, der i disse dage kan fejre 10-års fødselsdag i EU.
 
Det er værd at holde sig for øje, at den danske eksport er steget voldsomt til de østeuropæiske lande siden optagelsen i EU. Tænketanken EUROPAS analyse viser på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at den årlige eksport er øget med 8,8 milliarder kr. i løbet af de sidste ti år, hvis man tager højde for den løbende prisudvikling. Det svarer til en stigning på knap 60 pct. i den samlede eksport til de 10 østlande.
 
Og det er formentlig kun begyndelsen. Danmark eksporterer nemlig i høj grad avancerede produkter, og potentialet for at øge den danske eksport stiger, når import-landenes levestandard forbedres.
 
Der er derfor ingen tvivl om, at øst-udvidelsen har medført mange flere danske arbejdspladser og vil gøre det i fremtiden. Det er Tænketanken EUROPAS vurdering, at dette har skabt op mod 20.000 nye arbejdspladser. Og i det lys er det en meget lille investering Danmark gør sig, ved at udbetale sociale ydelser til EU-borgere fra Østeuropa med tilknytning til det danske arbejdsmarked. Eksporten vil tiltage i takt med, at levestandarten i disse lande stiger, og samtidig vil efterspørgslen efter sociale ydelser aftage.

Hovedkonklusioner
  • Over de sidste ti år har Danmark samlet eksporteret for 222 milliarder kr. til lande, som kom med i øst-udvidelsen. Udvidelsen har således gavnet dansk økonomi.
  • Den årlige danske vareeksport er øget med 8,8 milliarder kr. målt i faste priser til disse lande. Det svarer til en stigning på 60 pct.
  • Vinderne er i høj grad danske virksomheder inden for industriudstyr, medicinalbranchen og ikke mindst i fødevareindustrien. Men også danske forbrugerne har vundet, f.eks. i form af billigere moderne biler.
  • Øst-udvidelsen er dermed en succes for danske virksomheder og arbejdstagere. Tænketanken Europa har lavet en fremskrivning af den nuværende eksport og fortsætter den udvikling vi har set de sidste ti år frem til 2020 vil den årlige eksport vokse med mindst 11,6 mia. kr. yderligere.
  • Danskerne er også vilde med at købe billigere produkter i de østeuropæiske lande, hvorfor importen fra østlandene er øget med 16,6 milliarder kr. Det svarer til en stigning på 90 pct.

Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

<
RELATERET INDHOLD
>

Nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få analyser, notater og invitationer til events før alle andre.