Dansk europapolitik

Nyt momentum for sikkerheds- og forsvarspolitisk integration i EU? Danmark og EU 18 måneder efter afskaffelsen af forsvarsforbeholdet

21. november 2023 kl. 14.00 - 17.00
konference center for militære studier 2

Fælles konference – Tænketanken EUROPA og Center for Militære Studier

Efter tre årtier udenfor er Danmark trådt ind i et europæisk sikkerheds- og forsvarssamarbejde i rivende udvikling: Krigen i Ukraine stiller nye krav til europæisk forsvar og industri, mens USA langsomt vender opmærksomheden væk fra Europa og mod Stillehavet. Det har skabt en fornyet dynamik i det europæiske sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde, hvor EU blandt andet har spillet en nøglerolle ved at støtte Ukraine med våbenleverancer gennem den europæiske fredsfacilitet.

I selskab med forskere, folketingspolitikere og forsvarsindustrien diskuterede Tænketanken EUROPA på en konference afholdt hos Altinget i samarbejde med Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, om tiden er kommet til et nyt momentum for sikkerheds- og forsvarspolitisk integration i EU. Konferencen undersøgte perspektiverne for EU og Danmark på det sikkerhedspolitiske felt: fra den europæiske søjle i NATO og EU’s industripolitik til det ændrede trusselsbillede og den danske debat. 

På trods af disse sikkerhedspolitiske omkalfatringer er EU's forsvarspolitik allerede ved at miste momentum og folkelig interesse, advarede Ulrike Franke, Senior Policy Fellow ved European Council on Foreign Relations.

ulrike 1

Europæiske politikere taler stadig om et funktionsdygtigt forsvar som et ”nice-to-have” en dag i fremtiden og ikke som et eksistentielt behov her og nu – men Europa kan ikke længere vide sig sikker på amerikansk beskyttelse, selv hvis Biden bliver genvalgt næste år, mener Franke. Derfor bliver Europa nødt til at tage langt mere ansvar for sin egen sikkerhed uanset resultatet af det amerikanske præsidentvalg.

ulrike 2

Selvom NATO stadig er det vigtigste for Danmarks forsvar, har afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet stor betydning – ikke mindst for industri, forskning og beskyttelse af kritisk infrastruktur. Det fremhævede Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier.

kristian søby

Også EU’s forsvarsindustripolitiske dimension er i rivende udvikling i disse år, understregede Joachim Finkielman fra Dansk Industris afdeling for forsvarsindustri. Der er store muligheder for dansk erhvervsliv, så Danmark bør bringe sine dygtige virksomheder aktivt i spil til de mange forsvarspolitiske projekter i EU, blandt andet i rammen af PESCO.

finkielman

For danskerne vil forsvar og sikkerhed være en meget højere prioritet, når de stemmer til Europa-Parlamentsvalget næste sommer end ved sidste valg, fortalte Iben Schacke-Barfoed, analyse- og kommunikationschef ved Tænketanken EUROPA. Der er dog ifølge Tænketankens måling fortsat mange danskere, der ikke har en holdning til EU's forsvarspolitik. Læs hele målingen her.

iben

Anden halvdel af konferencen startede med en paneldebat med Christine Nissen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og Kristian Søby Kristensen, som samlede op på mange af de centrale spørgsmål fra første runde. Det forsvarsindustripolitiske samarbejde blev fremhævet som en af hjørnestenene i den bredere udvikling i EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde, mens arbejdsdelingen mellem EU og NATO også har aftegnet sig med større tydelighed.

nissen og søby

Dagen blev afrundet med synet på debatten set fra Christiansborg. Her diskuterede Michael Aastrup Jensen (V), Anne Valentina Bertelsen (SF) og Trine Pertou Mach (Ø) de mange forskellige sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark og EU står over for i dag – lige fra konflikten i Sahel til Arktis og Østersøen.

Bertelsen, Aastrup, Mach


Tak for gode og tankevækkende indlæg fra Anna Valentina Berthelsen (SF), Michael Aastrup Jensen (V), Trine Pertou Mach (Ø), Christine Nissen (DIIS), Joachim Finkielman (DI), Kristian Søby Kristensen (CMS), Iben Schacke-Barfoed (TTE) og Ulrike Franke, PhD (ECFR). Konferencen blev modereret af Lykke Friis og Jacob Kaarsbo fra Tænketanken EUROPA

PROGRAM

14.00 – 14.05 VELKOMMEN

             Lykke Friis, direktør, Tænketanken EUROPA (moderator af første del)

14.05 – 14.30 KEYNOTE SPEECH (English): Will ”world disorder” lead to a renewed push for EU defense integration?

             Ulrike Franke, Phd., Senior Policy Fellow, European Council on Foreign Relations

14.30-14.45 Q&A

14.45 – 14.55 LEAD-IN I: Den internationale dimension af Danmarks forsvarsforlig: balancen mellem EU og NATO

             Kristian Søby Kristensen, direktør, Center for Militære Studier

14.55 – 15.05 LEAD-IN II: EU’s forsvarsindustripolitik

             Joachim Finkielman, direktør, DI Forsvar & Sikkerhed

15.05 – 15.15 LEAD-IN III: Konklusionerne af Tænketanken Europas meningsmåling om danskernes syn på udviklingen af EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik

             Iben Schacke-Barfoed, Analyse- og kommunikationschef, Tænketanken EUROPA

15.15 – 15.30 KAFFEPAUSE

15.30 – 16.00 PANEL 1

Vil yderligere forsvarsintegration i EU medvirke til at bevare det transatlantiske sikkerhedssamarbejde i NATO og adressere fremtidens sikkerhedsudfordringer?

Moderator: Jacob Kaarsbo, senioranalytiker, Tænketanken EUROPA

Panel:                          Kristian Søby Kristensen, direktør, Center for Militære Studier

                                     Christine Nissen, forsker, Dansk Institut for Internationale Studier

16.00 – 16.30 PANEL 2

Hvordan skal EU’s forsvarssamarbejde udvikle sig, og hvordan skal Danmark placere sig?

Moderator: Jacob Kaarsbo, senioranalytiker, Tænketanken EUROPA

Panel:                          Michael Aastrup-Jensen (V)

                                     Anne Valentina Berthelsen (SF)

                                     Trine Pertou Mach (EL)

16.30 - 17.00 RECEPTION

Information

Sted
Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K
Tidspunkt
21. november, 14:00-17:00

Kontakt

Iben Schacke

Iben Tybjærg Schacke-Barfoed

+45 71 99 29 06