Økonomisk politik

EU's sanktioner – Svaret på tidens geopolitiske udfordringer?​

16. januar 2023 kl. 15.00 - 17.30
Sanktionskonference

Konference om de fremtidige juridiske konsekvenser og effekter af EU's sanktioner over for Rusland.

Resume: Sanktioner vinder ikke krigen - og har store konsekvenser for erhvervslivet

Allerede i den første uge efter invasionen af Ukraine indførte EU tre sanktionspakker for at svække det russiske regime. Efter ni pakker vedtaget – med den tiende snart på vej - har krigssanktionerne været banebrydende i et historisk perspektiv, men de er også gennemført så hurtigt, at der knap har været tid til at forstå deres effekt.

Med det formål samlede Tænketanken EUROPA og Dansk Forening for Europaret 16. januar en række prominente gæster til konference hos Gorrissen Federspiel for at diskutere: Virker sanktionerne efter hensigten? Hvordan arbejder myndighederne med dem? Og hvad er konsekvenserne for dansk erhvervsliv?

Mulder 2

En af verdens førende eksperter på sanktioner, Cornell University-Professor Nicholas Mulder, åbnede konferencen med et sobert indlæg om deres geopolitiske virkning: Sanktionerne har ikke været lige så effektive som forventet, for slaget på den russiske økonomi er mindre end under pandemien eller efter finanskrisen. Gas og olie er en distraktion i det store hele, da de globale handelsmønstre tilpasser sig. Og vi ser endnu ikke tegn på, at sanktionerne har nogen særlig politisk betydning i Rusland.

På længere sigt er der håb for, at begrænsninger på teknologieksport som fx mikrochips svækker russisk industri og militær, men formentlig først i løbet af 4-5 år. I stedet for at svække Rusland bør Vesten have langt mere fokus på at understøtte Ukraines økonomi, anbefalede Mulder.

Sanktionserhvervspanel

For virksomhedsledere er udfordringen især, at de hurtigt skrevne regler ofte er uklare og svære at implementere for den enkelte ledelse, særligt i små firmaer. Ifølge et panel med Anne Steffensen (CEO, Danske Rederier), Camilla Collet (partner, Gorrissen Federspiel) og Peter Bay Kirkegaard (seniorchefkonsulent, DI) medvirker det, at mange selv-sanktionerer og går længere end nødvendigt for at være på den sikre side.

Men sanktionerne efterleves og håndhæves ikke ligeligt på tværs af europæiske lande, og det risikerer at skævvride en 'level playing field' i erhvervslivet. Fra hhv. Europa-Kommissionen, Udenrigsministeriet og DIIS bidrog Alina Nedea (Head of Unit, DG FISMA), Anders Skovsø Clausen (Souschef, kontoret for EU-ret og international sagsførelse) og Kim Olsen (analytiker) med et blik ind i maskinrummet for at forstå, hvordan myndighederne arbejder med sanktionerne. Det uhørt hurtige tempo muliggjort af den brede opbakning i EU medfører huller i reglerne, som er svære at lukke, og gråzoner for virksomheder, der sætter dem i en svær position, når de skal tage beslutninger i forhold til kontrakter og investeringer.

sanktionsmyndighedspanel

Efter 24. februar sidste år er mange virksomhedsledere derfor blevet udenrigspolitiske aktører - en ny rolle, som Anne Steffensen tror er kommet for at blive. 

Beskrivelse

Som følge af Putins invasion af Ukraine har EU indført en række sanktioner over for Rusland. EU’s sanktioner omfatter både indefrysning af værdier, finansielle sanktioner og handelsrestriktioner på en lang række produkter.

De mange sanktionspakker har vist et hidtil uset fælles udenrigspolitiske fodslag i Vesten. De omfattende og hurtigt indførte sanktioner har dog også medført en række juridiske og politiske udfordringer, både for regeringer og danske og internationale virksomheder med aktiviteter på det russiske marked. Særligt spørgsmålet om, hvordan man som virksomhed navigerer i de eksisterende og eventuelt kommende sanktionspakker, har fået stor opmærksomhed ligesom spørgsmålet om, hvorvidt sanktionerne overhovedet virker efter hensigten.

Dansk Forening for Europaret og Tænketanken EUROPA vil sammen med repræsentanter for myndigheder, virksomhedsledere og førende forskere diskutere de juridiske konsekvenser af EU’s sanktioner, deres effekt og hvordan fremtidige sanktioner vil se ud.

Program

VELKOMST OG INDLEDENDE BEMÆRKNINGER

Velkommen ved Lykke Friis, Direktør, Tænketanken EUROPA: Status på Ruslands økonomi - Virker sanktionerne efter hensigten?

FREMTIDENS SANKTIONER

Keynote: Nicholas Mulder, Lektor ved Cornell University (Online)

HVORDAN FORHANDLES OG GENNEMFØRES EU-SANKTIONER?

Panel:

  • Alina Nedea, Head of Unit, European Commission DG FISMA, Sanctions
  • Anders Skovsø Clausen, Souschef, kontoret EU-ret og international sagsførelse, Udenrigsministeriet
  • Kim B. Olsen, Analytiker, Dansk Institut for Internationale Studier

UDFORDRINGER FOR DANSKE VIRKSOMHEDER?

  • Anne H. Steffensen, Administrerende direktør, Danske Rederier i samtale med Lykke Friis

Panel:

  • Camilla C. Collet, Partner, Gorrissen Federspiel
  • Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent, DI

Konferencen lever op til kravene til advokaters obligatoriske efteruddannelse, og det vil være muligt at rekvirere kursusbevis efter konferencen ved henvendelse til Jette Nim Larsen, JNL@horten.dk.

Information

Sted
Axeltorv, Gorrissen Federspiel